Hét vakevent voor oppervlaktetechnologie

13 t/m 15 november 2018 Brabanthallen 's-Hertogenbosch

De Week van de Oppervlaktetechnologie 2018 in teken van beleving goed ontvangen

Oppervlakte behandeling is als lucht. Het is overal, maar alleen als het er niet meer is, valt het op. Maar wat zijn de technische mogelijkheden en hoe is het met de innovatiekracht in de komende jaren? Waar moeten we rekening mee houden in wet- en regelgeving en in normen? En hoe laten we zien dat dat oppervlakte technologieën niet alleen voor iedereen relevant zijn, maar ook dat er prachtige carrière kansen liggen voor vakmensen en academici.

In de aanloop van de WOT2018 is er in veel bladen over oppervlaktetechnologie en haar belang voor de maakindustrie geschreven.

Met een mooie uitzending van BNR Bouwmeesters ging op 12 november de branche letterlijk Nederland in. Door mensen uit de praktijk werd oppervlaktebehandeling in een mooi kader gezet.

Daarna werd door inspecteur generaal Marc Kuipers van Inspectie SZW de Benelux hoofdstad van de oppervlaktebehandelende branche, ‘s-Hertogenbosch geopend. Met een krachtig betoog vertelde hij dat overheid en industrie samen op moeten trekken om de industrie innovatief en veilig te maken en te houden.

Een mooi moment was de uitreiking van de CETS Henk de Man Memorial Award door CETS president Dave Elliott aan Dr. Veronique Steukers van het Nickel Institute. Vooral het feit dat de overhandiging van de plaquette door Nick de Man (inderdaad zoon van) werd gedaan betekende voor de aanwezigen die Henk de Man hebben gekend, erg veel.

Aansluitend werd door voorzitter van de Stichting Borghardt Award, dr.ir. Hans van der Weijde en juryvoorzitter prof.dr.ir. Arjan Mol van de TU Delft, de ION Borghardt Award uitgereikt aan Mavom. Zij hadden met hun inzending van een analyse tool voor bad samenstellingen volgens het juryrapport ruimschoots voldaan aan de criteria. Het fraaie beeld van Patrick Visser staat dus vanaf nu bij Mavom op de balie.

Daarna werden de Surface Campus en de Congres Campus geopend. Door gebruik te maken van themapleinen, kunst in de gangpaden en fraaie toepassingen werd in een hal met daglicht een sfeervolle ontmoetingsplaats gecreëerd voor de aanwezigen. Door de aanwezige bedrijven en de vele presentaties, masterclasses en workshops was er heel veel kennis te halen en te delen. Hoogtepunten in het congres bleken de presentaties van eindgebruikers zoals ASML, Sitech Services en Friesland Campina. Ook de combinatie van actuele problemen en oplossingsrichtingen bleken goed te scoren. Denk daarbij aan het aanpakken van corrosie, hoe om te gaan met vervuiling in het substraat als gevolg van recycling, brandveiligheid, voedselveiligheid en coating kwaliteit in relatie met niet gevaarlijke stoffen. De masterclass “Focus op kleur” van het Nederlands Kleurencentrum bleek meerdere dagen volgeboekt en de masterclass coatinginspectie van Smolders SSO en SCICON moest halsoverkop een grotere locatie betrekken.

De komende weken zullen er nog in diverse bladen artikelen verschijnen over de oppervlaktebehandelende branche en zullen er nabeschouwingen volgen. De eindconclusie mag zijn dat we oppervlaktetechnologie een vernieuwend podium hebben gegeven waarbij de interactie met de maakindustrie van grote waarde is.