Hét vakevent voor oppervlaktetechnologie

13 t/m 15 november 2018 Brabanthallen 's-Hertogenbosch

ION Borghardt Award

Het is dé erkenning op het gebied van innovatie en duurzaamheid: de ION Borghardt Award. Eens per twee jaar reikt het ministerie van Economische Zaken de aanmoedigingsprijs uit aan een bedrijf dat aantoont hoe nodig, mogelijk en/of noodzakelijk duurzaamheid en innovatie zijn in de oppervlaktebehandelende industrie.

Een onafhankelijke jury, samengesteld door Stichting Borghardt, heeft zich over de inzendingen gebogen en de vijf beste ideeën genomineerd die op het vakevent tentoongesteld worden.

Winnaars 2018

De Award is ontworpen en geproduceerd door Junk Art kunstenaar Patrick Visser.Op dinsdag 13 november om 09.30 uur wordt de winnaar bekendgemaakt. De uitreiking van de innovatieprijs vormt de aftrap van SURFACE Campus.

Junk Art

"Ik maak objecten met materialen die andere mensen als rommel zien. Rommel die een ander weggooit en ik vind bij de sloperij. Nu begrijp ik van anderen dat ik met mijn staalobjecten behoor tot een kunststroming: JUNK ART. Dat vind ik gaaf, want hun filosofie is ook mijn filosofie. Schroot of rommel lijkt waardeloos, maar als je schroot bestempelt tot waardeloos dan ontken je haar kracht door creativiteit. Mijn passie is om dood, koud weggegooid metaal tot leven te brengen en energie te geven in objecten van dieren."

Patrick Visser, Junk Art kunstenaar

WINNAAR:

Het MAVOMmate platform, een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking

MAVOM Chemie introduceert in samenwerking met zijn partner CE-Mate in Q1-2019 de eerste versie van het MAVOMmate platform. Het MAVOMmate platform geeft MAVOM-klanten op een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking op maat, in combinatie met het Medimate Minilab®.

MAVOM wil het met deze technologie mogelijk maken om op locatie in het voorbehandelingsbad, gehaltes chroom, zink, ijzer, aluminium en zirkonium, snel, nauwkeurig en betrouwbaar te bepalen. Het uitvoeren van de test is nadrukkelijk gebruikersvriendelijk. Eén druppel badvloeistof is voldoende om binnen enkele minuten het resultaat ter plekke beschikbaar te hebben.

2e PLAATS:

Agripol: buitenbestendige 1-laags poedercoating haalt 1000 uur zoutneveltest op

HaTwee ontwikkelde voor Molcon Interwheels een nieuwe duurzame 1-laag polyester poedercoating met ongeëvenaarde corrosiebescherming. Molcon Interwheels werd geconfronteerd met strengere kwaliteitseisen van zijn klanten waar met de klassieke polyester poedercoatings niet aan voldaan kon worden.

Agripol haalt 1000 uur zoutneveltest op gestraald staal zonder conversielaag met minder dan 2 mm onderroest. Hiermee voldoet Agripol aan C4 high corrosivity omgeving (ISO 12944-2). Agripol levert Molcon Interwheels de hoogst mogelijke kwaliteit en hierdoor kunnen zij zich onderscheiden in een concurrentiële markt. Agripol is een mooi voorbeeld hoe HaTwee de productiviteit en concurrentiepositie van haar klanten verbetert.

3e PLAATS

Lage temperatuur zinkfosfateren met de Decorrdal LT-serie; energie- en kostenbesparend

Decorrdal LT-serie bespaart op energie- en chemieverbruik tot wel 30%. Door duidelijk geringere slibvorming zullen niet alleen de afvoerkosten van zinkfosfaathoudend sludge, maar ook de onderhoudskosten aan de installatie tot wel 25% worden gereduceerd. Door toepassing van een nieuwe aktivator worden kleine, fijne kristallen gevormd, die resulteren in een lager laaggewicht (1,5 – 3g/m2) met behoud van alle kenmerkende eigenschappen van een traditionele zinkfosfatering bij 55° C.

De nieuwe technologie van Kluthe Benelux kan eenvoudig in bestaande sproei- en dompelinstallaties worden ingezet. De Decorrdal LT-serie is compatibel met E-coat-, poeder-, en natlaksystemen.

PreCoat voor conservering zware staalconstructies

AD Chemicals en Hollandia Infra ontwikkelden gezamenlijk een vernieuwd productieproces waarbij PreCoat wordt toegevoegd aan het bestaande proces. Hierdoor optimaliseert zowel het voorafgaande productieproces (afname slijpactiviteiten) als het conserveringsproces (langere ‘overstandtijd’ tussen stralen en conserveren maakt kwalitatief hoogwaardigere conservering mogelijk).

Tenslotte biedt de conversielaag van PreCoat op het staaloppervlak een verbeterde hechting van de natlak coating en voorkomt PreCoat het effect van onderkruipcorrosie. PreCoat is hierdoor een belangrijke sleutel in de zoektocht naar kwalitatieve chroom-6 vrije conserveringen. Samenvattend heeft PreCoat een positief effect op de totale duurzaamheid van het systeem; het onderhoudsregime en -proces.

Touch the color met spectro2guide – Volgende generatie kleurmeting

Al jarenlang is kleurstabiliteit een belangrijk kwaliteitscriterium voor fabrikanten en klanten. Dat is de reden waarom BYK-Gardner een draagbare spectrofotometer heeft gecombineerd met een glansmeter en fluormeter. De spectro2guide opent nieuwe perspectieven, niet alleen voor monitoring van de kleurkwaliteit maar ook om het op lange termijn te garanderen.

De nieuwe spectro2guide maakt gebruik van “High Performance” LED’s als lichtbron, die een uitzonderlijk niveau van korte termijn-, lange termijn- en temperatuurstabiliteit biedt en ook zorgt voor een extreem homogene verlichting van het meetpunt. Dit resulteert in een zeer goede Inter-Instrument-Agreement waardoor werken met een digitale standaard in de keten mogelijk wordt.